Ryby z Bałtyku
W Bałtyku żyją zarówno ryby morskie, jak i ryby słodkowodne, a wiele z tych ryb jadamy na co dzień - okonie, płocie, sandacze, szczupaki, łososie, węgorze, szproty, śledzie, dorsze, flądry.
Dowiedz się więcej o gatunkach tych ryb występujących w Morzu Bałtyckim. Sprawdź ciekawe informacje i poznaj wartości odżywcze ryb bałtyckich.
Zapraszamy irybka.pl
OKOŃ - Okoń osiąga długość 25–30 cm i występuje w jeziorach, rzekach oraz w płytkich wodach przybrzeżnych Bałtyku. Ma małe łuski, mocno osadzone w skórze, ubarwienie zmienne.
Okonie nadają się do smażenia, gotowania i pieczenia.
Okoń ma białe, smaczne i zwięzłe mięso, z niewielką ilością ości. Im większy, tym smaczniejszy. Dostaniesz go również u nas: Okoń świeży
PŁOĆ- Płoć osiąga długość 25–30 cm, maksymalnie do 50 cm i występuje w jeziorach, rzekach, stawach oraz w wodach Bałtyku. Ma małe łuski, mocno osadzone w skórze, grzbiet ciemnobrązowy boki jasnosrebrzyste, brzuch biały. Charakterystyczna jest czerwona tęczówka oka.
Płocie nadają się do smażenia, gotowania i pieczenia, ale również jako pokarm dla ptactwa.
Płoć ma białe, smaczne i chude mięso, z ilością ości. Płoć wypatroszoną dostaniesz również u nas: Płoć świeża
SANDACZ- Sandacz osiąga długość 70–85 cm, maksymalnie do 130 cm o masie do 8-10 kg. Występuje w jeziorach, rzekach, stawach oraz w wodach Bałtyku. jak również jest hodowlany. Oczy duże, głowa mała z dużą ilością zębów. Ma grzbiet szarobrązowy boki jasnosrebrzyste, brzuch biały. Jest to ryba drapieżna potrafiąca płynąć z prędkością 25km/h.
Sandacze nadają się do smażenia, gotowania i pieczenia.
Sandacza wypatroszonego z głową lub bez głowy dostaniesz również u nas: Sandacz bez głowy, Sandacz z głową.
SZCZUPAK- szczupak osiąga długość nawet 150 cm, i masę do 8-10 kg. Występuje w jeziorach, rzekach, stawach oraz przy ujściu rzek w wodach Bałtyku. Ryba drapieżna z dużą ilością zębów, ciało raczej spłaszczone opływowe. Mięso szczupaka jest jędrne chude i smaczne, dość często podawane jest na stole podczas świąt Bożego Narodzenia.
Sandacze nadają się do smażenia, gotowania i pieczenia.
Szczupaka wypatroszonego z głową dostaniesz również u nas: Szczupak