Informacje o rybach

 Co warto wiedzieć o rybach i stosować

 

Informacje przydatne o rybach

Czy po ryby warto sięgać przez cały rok? Tak! Dlaczego?
Powodów jest wiele - są pyszne, bardzo zdrowe i można je przygotować na tysiąc sposobów. Warto zatem poświęcić im więcej uwagi i znaleźć dla nich trochę miejsca w swoim menu. Ryby i owoce morza są wciąż niedocenianym elementem naszego menu w Polsce, a to szkoda bo zarówno jedne jak i drugie posiadają wiele witamin i minerałów ważnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Uwieńczeniem każdej uczty mogą być wspaniałe dania z owoców morza oraz rybne specjały które znajdziecie Państwo w naszym sklepie internetowym z rybami irybka.pl.

Zachęcamy do zapoznania się z informacjami poniżej i poszerzania wiedzy z dziedziny ryb.

 

Jak prawidłowo przechowywać ryby?

Jeśli ryba to tylko świeża! Jednak kupno ryb to nadal swego rodzaju sztuka - warto znać kilka sprawdzonych sposobów i wiedzieć jak dokonać prawidłowych zakupów i przechowywać ryby, żeby w pełni cieszyć się ich smakiem.

  1. Kupujemy ryby z głową tzn. - Staramy się nie robić zbyt dużych zapasów - raczej dostosuj ilość do bieżących potrzeb. Na www.irybka.pl są na bieżąco są świeże produkty oraz uzupełniana oferta handlowa.

  2. Ryba a transport tzn. - Aby zapobiec zepsuciu się świeżej ryby (tuszy) podczas transportu, należy ją wypatroszyć, umyć oraz włożyć jej do środka świeże pokrzywy, mięte lub szałwie. Jeśli niestety nie mamy tych roślin to staramy się w prawidłowy sposób zabezpieczyć rybę do transportu. Jeśli rybę czeka dłuższy transport niezastąpione będą pojemniki lub torby termoizolacyjne, opakowania styropianowe. Dobrze też jest rybę zamknąć hermetycznie oraz dołożyć trochę lodu.

  3. Przechowywanie w lodówce, czyli jak? tzn. - Świeża ryba nie powinna spędzić w lodówce więcej niż 3 dni. Można ryby skropić sokiem z cytryny, octem winnym lub mlekiem słodkim. Ryby muszą być szczelnie zamknięte w pojemnikach na żywność lub w opakowanie hermetyczne.
    Stąd też dostarczmy Państwu rybę w hermetycznym opakowaniu oraz pojemnikach styropianowych.

  4. Zamrożenie ryby tzn. - Kawałki ryby należy zawsze wkładać do worków do mrożenia, po dwie - trzy sztuki. W zamrażalniku gdzie temperatura dochodzi do - 25 stopni Celsjusza, ryby przechowujemy od 2 do 6 miesięcy bez szkody dla jakości i smaku ryby.

Najważniejsza jest świeżość !

Jeśli chodzi o ryby, priorytetem i wyznacznikiem zawsze jest świeżość. Dlatego irybka.pl sprowadzając do swojego sklepu ryby i owoce morza uczynił świeżość numerem jeden.

 

Jak pozbyć się zapachu?

Gotowanie i smażenie ryb wiąże się z niezbyt przyjemnym aromatem. Oto kilka wskazówek jak sobie z tym poradzić:

  1. Porcje ryby można skropić sokiem z cytryny czy też obłożyć plastrami grubo pokrojonej cebuli i pozostawić to w chłodnym miejscu;
  2. Zanurzyć na kilka godzin w zsiadłym mleku lub maślance;

 

Jak przyrządzić owoce morza?

  1. Krewetek nie gotuje się dłużej niż 3 minuty, bo stwardnieją. Wysoką temperaturę źle znoszą też kraby i mule.
  2. Ośmiornicę dusić długo (tzn 1 - 1,5 godziny) na wolnym ogniu - podawać w czerwonym winie lub sosie własnym. Polecamy również uduszoną ośmiornicę nieco obsmażyć.

 

Filet, Płat, Tuszka, Dzwonko - czym się różnią?

  1. Filet - Filet powstaje po usunięciu głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności, ości oraz żeber. Spotyka się również filety pozbawione skóry. Oznacza to że filet to praktycznie czyste mięso z ryby. Taki filet jest gotowy do przyrządzenia - smażenia, pieczenia, grilowania itd.
    Filety są też z reguły najdroższe, gdyż wymagają dużego nakładu pracy.


  2. Płat - Płat jest podobny do filetu, ale rożni się tym że pozostawione są ości. Płat również jak filet gotowy jest do przyrządzenia - smażenia, grilowania itd.

  3. Tuszka - Tuszka to cała ryba pozbawiona głowy, płetw piersiowych, wnętrzności oraz łusek. Tuszka nadaje się do dalszej obróbki (np. smażenia, pieczenia grilowania, wykonywanie zalew octowych) bez konieczności patroszenia czy oczyszczania z łusek.

  4. Dzwonko - Dzwonko to część tuszy rybiej, krojonej na szerokość ryby. Innymi słowy to kawałek ryby z kręgosłupem pokrojonej poprzecznie. W takiej formie zazwyczaj sprzedawane są: np łosoś, karp.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel